Zakenbank Goldman Sachs is in contact met diverse Europese steden in het kader van noodplannen voor de Brexit.
Topman Lloyd Blankfein heeft in een interview met de BBC aangegeven dat de machtigste zakenbank ter wereld kijkt naar uitbreiding van de kantoorruimte in een aantal steden in Europa. Specifiek had Blankfein het over Frankfurt – waar de Europese Centrale Bank is gevestigd – en de Ierse hoofdstad Dublin. Maar overplaatsing van werknemers is vooralsnog niet aan de orde.
“We hebben op dit moment geen grote plannen, we zijn aan het kijken – we proberen dingen te voorkomen”, antwoordde Blankfein op de vraag of Goldman al personeel uit het Verenigd Koninkrijk verplaatst voordat de Brexit in maart 2019 officieel zijn beslag krijgt.
Blankfein hoopt dat er een overgangsregeling komt als het vertrek van de Britten uit de Europese Unie in 2019 een feit wordt. Als dat niet het geval is, zou Goldman als voorzorgsmaatregel al eerder werknemers en bedrijfsonderdelen moeten verplaatsen.
“Het gaat over de stabiliteit op de lange termijn van grote economieën met bij elkaar honderden miljoenen inwoners. Dus als dat proces wat tijd neemt…ik zou het proberen netjes te regelen, dat is belangrijker dan snelheid.”
Goldman Sachs heeft 6.500 werknemers in het Verenigd Koninkrijk, aldus Blankfein. De baas van de Amerikaanse zakenbank hoopt dat noodplannen niet in werking hoeven worden gezet, maar dat hangt af van de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen.
Verlies van financieel paspoort door Brexit
Belangrijkste kwestie is het zogenoemde financiële paspoort voor instellingen die binnen de EU actief zijn. Banken en vermogensbeheerders die vanuit het VK opereren, dreigen dat paspoort kwijt te raken. Dat wil zeggen: als de Britse premier Theresa May blijft aansturen op een harde Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk sterkere controle krijgt over immigratie en de toegang tot de Europese interne markt opgeeft.
De paspoortrechten maken het mogelijk voor bedrijven om goederen en diensten in de hele EU aan te bieden, op basis van licenties in één EU-land. Het verlies van de paspoortrechten raakt vooral de positie van Londen als voornaamste financiële centrum van Europa. Daarbij staan duizenden banen en miljarden aan omzet op het spel
Zo'n 5.500 bedrijven die geregistreerd staan in het VK zijn afhankelijk van de financiële paspoortrechten van de EU. Gezamenlijk boeken deze bedrijven een omzet van zo'n 9 miljard pond per jaar.
De bankiers in de Londense City zijn zeer beducht voor het verlies van de toegang tot de EU vanuit Londen. Grote banken zoals Citigroup en HSBC hebben al aangegeven dat er banen kunnen uit Londen naar continentaal Europa kunnen gaan.
Eerder deze week meldde directeur Daniel Pinto van zakenbank JPMorgan aan dat er honderden bankiers verhuizen van Londen naar Dublin, Frankfurt en Luxemburg als gevolg van de Brexit.
Volgens de baas van Goldman Sachs zal de financiële sector in Londen krimpen als gevolg van de Brexit.
Blankfein tegen de BBC: "Natuurlijk willen velen hun Europese zaken idealiter op één plaats concentreren. En de voor de grootste economie ter wereld [Amerika] is dat logischerwijs het VK, als je kijkt naar de cultuur, de taal en de speciale relatie. Wij zijn daar een voorbeeld van (...) Als je niet kunt profiteren van toegang tot de EU vanuit het VK - en niemand weet hoe dat gaat uitpakken - dan loop je het risico dat er aanpassingen komen die ervoor zorgen dat sommigen een kleinere presentie krijgen in het VK."